Vinylgulv – Prøv prisberegner og find inspiration her

Vinylgylve er igen blevet populært og forbindes ikke længere kun på offentlige institutioner. Se her hvordan du kommer igang.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 15. november 2023
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.
Vinylgulv - Prøv prisberegner og find inspiration her
Vinylgulv er en økonomisk løsning til gulve, som både er holdbart, billigt og kræver minimum vedligeholdelse, og er derfor et populært valg i mange danske hjem.

Beregn vinylgulv pris med vores prisberegner


Få 3 Tilbud på Vinylgulv

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Vinylgulv: En omfattende vejledning med pris per m2, inklusiv installation

Vinyl er et af de mest hensigtsmæssige, økonomiske og brugervenlige gulvbelægningsmaterialer: det er vandresistent, meget modstandsdygtigt overfor slid og kræver ingen vedligeholdelse udover normal rengøring.

Vinylgulv er derfor det perfekte valg til områder som entréen, køkkenet, bryggerset, kælderen eller endda badeværelset, der ofte er udsat for en stor mængde vand og generelt slid. Du kan læse vores fuldstændige vejledning til vinylgulve og se priser samt tilbud nedenfor.

Læs også: Gulvmand – Se hvad en gulvmand koster og kan lave her

Vinylgulv pris – Hvad koster et vinylgulv?

Vinylgulv er en økonomisk, holdbar og vandtæt gulvbelægning, hvilket gør det til et ideelt valg for områder som entréen, køkkenet, kælderen eller badeværelset. Prisen for at få et vinylgulv f.eks. på badeværelse installeret af en professionel gulvlægger ligger på omkring 500-800 kr. per m2.

Prisen på et nyt vinylgulv pr. m2 varierer baseret på flere variabler, såsom:

  • Hvis du selv står for gulvlægningen
  • Hvis der er behov for et nyt undergulv
  • Hvis vinylgulvet skal installeres i et vådrum eller ej


Endelig pris er som følger:

Pris pr. kvadratmeter, inkl. moms
Gør-det-selv (kun materialer)50-200 kr.
Lagt af professionel gulvlægger500-800 kr.
I vådrum (med vådrumsvinyl og udført af GVK-Certificeret gulvlægger).700-1.200 kr

*: Prisestimaterne er baseret på en rundspørge blandt udvalgte gulvfirmaer i 2022. Det antages, at der skal lægges nyt undergulv ved prisen for vinyl udført af professionel gulvlægger.

Hvis du også skal have nye fodlister, skal du huske at medregne dette i dit budget. Prisen for nye fodlister ligger omkring 300-400 kr. pr. løbende meter, hvis det skal gøres af en professionel gulvlægger.

Rum egnede til vinylgulv

Rum egnede til vinylgulv
De fleste rum kan bruge vinylgulv, og da vinylgulve bliver lavet i mange varianter, så kan hele ens bolig sagtens have vinylgulv, både i værelser, badeværelser og køkkener.

I princippet er det muligt at installere vinylgulv i alle husets rum, selvom nogle rum er mere passende til vinylgulv end andre. Vinylgulv, ligesom linoleumsgulv, er særligt passende til rum med høj slidtage. Eksemplevis kan det være rum som:

  • Køkkenet: Vinylgulvet kan modstå store mængder fugt og er robust overfor faldende knive, hvilket er en fordel i forhold til et trægulv, der kan blive hurtigt beskadiget af fedt, fugt og knive.
  • Entré: Vinylgulv er også passende i rum med meget fodtrafik.
  • Bryggers: Vinylgulv kan nemt håndtere eventuel fugt og spild i et bryggers.
  • Kælder: Vinylgulv er også velegnet til kælderen, da det kan modstå vand og fugt, og derfor vil ikke blive beskadiget af vand- og fugtskader i kælderen.


Du bør være opmærksom på, at vinyl kan installeres i badeværelser og andre vådrum. Men i disse tilfælde bør man bruge en særlig type vinyl kaldet vådrumsvinyl, og installationen bør udføres af en certificeret gulvlægger.

Vinylgulv i vådrum

Hvis du overvejer at få lagt et nyt vinylgulv i dit badeværelse, bør du anvende det såkaldte vådrumsvinyl. Denne opgave bør altid udføres af en professionel gulvlægger. Prisen for et nyt vinylgulv ligger generelt mellem 700-1.200 kr. inkl. moms, men den endelige pris kan variere afhængigt af arbejdets omfang.

Det anbefales at vælge en gulvlægger, der er certificeret af GVK. GVK er en uafhængig kontrolordning for vådrum med vinyl- og PVC-fri banevare. GVK er forbundet med Gulvbranchen og Dansk Industri, og du har mulighed for at klage til Byggeriets Ankenævn, hvis arbejdet ikke er udført ordentligt.

Gulvfirmaet er underlagt en kvalitetssikringsordning gennem GVK, og firmaets medarbejdere er specialuddannede med svejsecertifikat. Du kan læse mere om GVK-certificering på DanskIndustri.dk.

Du kan finde mere information om, hvordan man lægger vinyl i vådrum nedenfor:

Hvilke fordele har et vinylgulv?

Hvilke fordele har et vinylgulv
Vinylgulve er nemme at lægge og har en lang række fordele. Men da man selv nemt kan lægge et vinylgulv, så kan man spare mange penge på en gulvlægger ved selv at stå for det.

Der er mange fordele ved at vælge et vinylgulv, heriblandt:

Prisvenlig løsning

Et vinylgulv kan erhverves for mellem 300-400 kr. inkl. moms per m2, hvilket er en prisvenlig løsning sammenlignet med for eksempel et parketgulv, der typisk koster omkring 800-1.000 kr. per m2. Vinyl er desuden et robust materiale, der kan modstå slid.

Modstandsdygtig overfor fugt

En anden fordel ved vinylgulvet er, at det, modsat et linoleumsgulv, kan modstå fugt. Dette gør vinyl til en ideel gulvtype i køkkenet, bryggerset eller på badeværelset, hvor det ikke bliver ødelagt af fedt, snavs eller fugt. Hvis det skal bruges på et badeværelse, kræver det dog en professionel gulvlægger og en speciel vådrumsvinyl.

Kan lægges oven på det eksisterende gulv

Vinyl kan lægges direkte ovenpå det eksisterende gulv, så længe dette er jævnt og tørt. Såfremt det ikke er tale om vinylgulv på badeværelset eller i vådrum (dette bør udføres af en professionel og med vådrumsvinyl), er vinyl et egnet materiale til gør-det-selv projekter.

Velegnet til gulvvarme

Vinylgulv er velegnet til gulvvarme, da det ikke bliver beskadiget af varmen, der udledes af gulvvarmen.

Forbedrer akustikken og holder varmen

Vinyl er et blødt materiale, som reflekterer sig i rummets akustik. Vinyl- og linoleumsgulve har de bedste akustiske egenskaber, kun overgået af gulvtæpper. Vinyl er behageligt at gå på, da det ikke knirker som trægulve, og det holder godt på varmen.

Let at rengøre og vedligeholde

Et vinylgulv er let at rengøre og kræver minimal vedligeholdelse. Vedligeholdelsen består stort set kun af regelmæssig rengøring, som støvsugning og gulvvask. Vinyl kræver ikke løbende afslibning eller oliering, som det er tilfældet med trægulve.

Ulemper ved vinylgulv

Selvom vinylgulve har mange fordele, er der en primær ulempe, nemlig udseendet. Negativ opfattelse af vinylgulve stammer fra 1980’erne, hvor det blev brugt meget i offentlige institutioner.

Vinylgulv er fortsat et populært valg i institutioner på grund af dets funktionelle og praktiske elementer. I dag kan du finde vinylgulve i en række design og varianter, der ikke nødvendigvis har disse institutionelle konnotationer.

Det betyder imidlertid ikke, at vinylgulve æstetisk set passer ind i alle sammenhænge. Det er selvfølgelig en smagssag, men i nogle situationer bliver vinylgulve valgt fra af æstetiske grunde, til fordel for eksempelvis det mere traditionelle, men mindre praktiske trægulv.

Vinylgulv varianter

Vinylgulv varianter

Vinylgulve er tilgængelige i kliksystemer eller fliseformater

Vinylgulve kan købes i kliksystemer, der er lette at installere selv. En favoritmodel er Marmoleum, som koster omkring 250 kr. per kvadratmeter, men der er mange andre alternativer.

Se videoen nedenfor for at lære, hvordan man installerer et vinylgulv med et kliksystem:

Vinylgulv som rullevarer

Hvis du overvejer at installere et vinylgulv som rullevarer, kan du i nogle tilfælde gøre det selv. Men hvis vinylgulvet skal svejses, skal du have hjælp fra en certificeret gulvinstallatør.

Se nedenfor, hvordan man installerer vinyl som rullevarer uden svejsning:

Vådrumsvinyl

Hvis du planlægger at installere vinylgulv i badeværelset, badekar eller lignende vådrum, skal du bruge det, der kaldes vådrumsvinyl. Prisen for vådrumsvinyl er omkring 700-1.200 kr. inkl. moms per kvadratmeter, men prisen kan variere meget afhængigt af opgavens omfang.

Hvad er vinyl?

Hvad er vinyl
Vinyl bliver primært brugt til vinylgulve, da det er et slidstærkt og vandtæt materiale, som også er et forholdsvis billigt valg til gulve.

Vinyl er et robust og vandtæt gulvmateriale fremstillet af PVC. Dens styrke og syntetiske sammensætning har gjort det til et populært valg i danske hjem. Vinylgulve, ligesom linoleumsgulve, er kendt for deres holdbarhed og modstandsdygtighed over for slid, mere end andre gulvtyper.

Et vinylgulv er et ideelt valg, hvis du ønsker et langvarigt gulv, der er let at rengøre. Det er velegnet til alle rum, men er især foretrukket i køkkener og badeværelser. Vinylgulve kan tilpasses til det ønskede udseende.

I køkkenet kan der forekomme spild fra madlavning eller vask, eller der kan blive spildt et glas mælk eller suppe. Vinylgulve er modstandsdygtige over for disse spild og kan nemt rengøres med en klud. Et fugtfri gulv er også en fordel i køkkenet for at undgå ophobning af madrester i fugerne.

Vinylgulve er også yderst egnede til badeværelser på grund af deres vandafvisende egenskaber. De kan installeres over hele badeværelset, selv i brusekabinen. Hvis du vælger et vinylgulv til badeværelset, skal du dog sørge for, at det installeres af en professionel. Samlingerne i gulvet skal svejses for at sikre, at der ikke trænger vand ind i underlaget.

Enkel og hurtig rengøring af vinylgulv

En yderligere årsag til at vinylgulve er så eftertragtede i køkkenet og badeværelset, er at det er hurtigt og nemt at rengøre vinylgulve. Til daglig brug er det ofte tilstrækkeligt bare at støvsuge gulvet, og når du ønsker at gøre en ekstra indsats, kan du vaske det. Til det formål bruger du blot almindelig universalsæbe og lunkent vand.

Med et vinylgulv kan du skabe det ønskede look

Med et vinylgulv kan du skabe det ønskede look

Vinylgulve er opbygget af flere lag. Det øverste lag er transparent og beskytter gulvet mod ridser, slid og stød. Gulvet er derfor robust nok til at modstå daglig belastning, som når du flytter en stol henover det flere gange om dagen, eller hvis du taber en tung frugtskål på det. Gulvet har også et lag, der skaber mønsteret, og et beskyttende lag under dette.

På grund af denne struktur er vinylgulve tilgængelige i næsten enhver farve. De kan være sorte, hvide eller ensfarvede i en hvilken som helst anden farve. Du kan også finde vinylgulve med et træ-look eller et mønstret fliseudseende.

Med de mange forskellige designmuligheder kan du nemt skabe det look i dit hjem, som du ønsker. Ønsker du et slidstærkt og næsten vedligeholdelsesfrit gulv, der ligner et trægulv, er det muligt. Eller hvis du foretrækker at skabe en sydlandsk stil med et mønstret fliseudseende uden at skulle betale en formue for det, kan du også gøre det.

Sådan vedligeholder du dit gulv flot og pænt

Din vedligeholdelse af vinylgulv er minimal. Med passende pleje kan du nyde dit gulv i mange år frem. Dette indebærer blandt andet, at du hurtigt fjerner pletter forårsaget af kuglepenne, farvekridt, skosværte, olie og andre fedtede stoffer, da de kan efterlade permanente mærker, hvis de ikke fjernes omgående.

Yderligere bør du undgå at bære bestemte typer sko og køre med barnevogne på gulvet, da disse kan efterlade mærker, der ikke kan fjernes senere.

Selvom vinylgulve er designet med et beskyttende lag, er der visse ting, de ikke kan modstå. For eksempel, skal du være forsigtig med at undgå at jord og sand kommer ind, da de kan ridse gulvet. Vær også forsigtig, når du flytter tunge møbler hen over gulvet.

Før du begynder at installere et vinylgulv

Der er nogle vigtige ting, du skal have styr på, før du begynder at installere dit vinylgulv. Først og fremmest skal du finde ud af, om gulvet skal være med et kliksystem, være fliser eller være i baner. Kliksystemet er ofte vinyl, der ligner traditionelle gulvplanker, og det er nemt at samle ved at klikke delene sammen.

Fliser kan i visse tilfælde samles på samme måde som et kliksystem, men der findes også typer, der skal limes eller svejses sammen. Fliser er lette at håndtere på grund af deres praktiske størrelse og enkelhed ved tilskæring. Vinylgulv i baner er normalt fire meter bredt, hvilket kan være mere besværligt at håndtere, men som regel er det også en billigere løsning.

Når du har bestemt dig for hvilken type og mønster du ønsker, skal du opmåle gulvet for at finde ud af, hvor meget vinyl du har brug for. En smart måde at gøre dette på kan være at lave en papmodel af gulvet, hvilket vil gøre det nemmere for dig at skære vinylgulvet til senere.

Til sidst skal du sørge for, at underlaget, som vinylgulvet skal installeres på, er jævnt og lavet af et materiale, der gør det muligt at klæbe vinylgulvet fast. Dit gulv må ikke være lavet af linoleum, vinyl eller være tæppebelagt, og du skal sørge for at udjævne eventuelle ujævnheder, før du påbegynder installationen af dit nye gulv.

Hvordan installerer man et vinylgulv?

Hvordan installerer man et vinylgulv
Monteringen af et vinylgulv er en forholdsvis simpel opgave, som mange selv kan foretage, som blot kræver at man er omhyggelig med at skære vinylet korrekt til.

For at påbegynde installationen af dit gulv, anbefales det at starte fra midten af rummet, især hvis gulvet har et mønster. Det er bedst at lægge en hel bane for at få et indtryk af, hvordan mønsteret vil se ud mod væggene, og det kan være nødvendigt at foretage nogle justeringer for at sikre, at det ser korrekt ud. Hvis gulvet er i en enkelt farve, kan du begynde hvor som helst i rummet.

Når du nærmer dig kanten, er det vigtigt at efterlade mindst to millimeter plads til væggen, da vinylgulve har tendens til at bevæge sig. Dette mellemrum kan dækkes med en list.

Afhængig af den type gulv du har valgt, skal du nu begynde at lime, svejse eller klikke gulvet sammen. Hvis du har købt gulvbaner, der ikke er lange nok til at dække hele rummet, skal du sikre, at der er et overlap på et par centimeter. Det er essentielt at skabe en pæn samling, især hvis gulvet har et mønster.

Installation af vinylgulv er noget du selv kan gøre i alle rum, undtagen badeværelset. Her er det nødvendigt, at en professionel udfører arbejdet. I badeværelset skal vinylstykkerne svejses sammen for at garantere, at der ikke trænger vand ned til underlaget.

Sådan kan du spare på dine vinylgulve

Hvis du ønsker at spare penge på dit vinylgulv, kan du starte med at holde udkig efter tilbud. Disse opstår regelmæssigt, så det kræver blot, at du er opmærksom og har tålmodighed til at afvente det rigtige.

En anden strategi kunne være at købe vinylgulv på et udsalg af restpartier. Her kan du støde på diverse rester af materialet, som butikken er ivrig efter at slippe af med. Dette skyldes ofte, at de ikke længere har tænkt sig at have det specifikke produkt på lager og derfor ønsker at rydde deres lager fuldstændigt.

Få 3 Tilbud på Vinylgulv

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om vinylgulve

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvor meget skal man betale for et vinylgulv pr. m2 inklusiv installation?

Prisen for installation af vinylgulv af en professionel gulvlægger ligger mellem 500-800 kr. pr. m2, inklusiv moms. Hvis du også ønsker fodlister, skal du regne med en ekstra udgift på omkring 300-400 kr. pr. løbende meter, alt sammen inklusiv moms.

Er det muligt at installere vinyl på badeværelset?

Ja, det er muligt at installere vinylgulv på et badeværelse, men vær opmærksom på, at du skal bruge vådrumsvinyl, som har forskellige egenskaber i forhold til almindelig vinyl, og det er lidt dyrere. Derudover bør du overveje at bruge en GVK-certificeret gulvlægger til dette formål.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Gulvbranchen