Tips & Råd

Fundament til skur: Hvad koster det?

Skal du have bygget et skur til cykler, brænde, havemøblerne eller måske et lille værksted? Så starter projektet med et solidt fundament helt bogstaveligt talt og i denne artikel hjælper vi dig med mulighederne og hvad det koster.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 16. januar 2024
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.

Fundamentet skal sørge for at skuret står fast og lige samtidig med at du undgår at træet har direkte kontakt med jorden og derved går i forrådnelse. Desværre kan et mislykket fundament være lige så slemt som intet fundament og det er derfor vigtigt at du får en god start på dit næste byggeprojekt.

I denne artikel ser vi nærmere på hvilke typer fundamenter du kan benytte til dit skur, hvordan du selv lavet det, hvad det koster at få en professionel til at lave det og hvilke ting du skal være opmærksom på i processen.

Lad os gå direkte videre og se på om det en god idé selv at lave fundamentet til et skur og hvad mulighederne er.

Få 3 Tilbud På Dit Nye Fundament

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

⚒️ Kan jeg selv lave et fundament til et skur?

Ja du kan godt selv lave et fundament til dit skur og der er penge at spare da det er en opgave der kræver lidt tid. Omvendt er fundamentet udgangspunktet for resten af dit skur og står det ikke helt præcist vil du få svært ved at lave resten af konstruktionen. Du bør derfor overveje om du mener at du vil løbe den risiko eller om du vil have professionelle til at lave fundamentet og selv bygge videre derfra.

Hvor meget du kan spare ved selv at lave fundamentet afhænger af hvilken type fundament du ønsker. Ved skruefundamenter kan du spare op til 50% imens du ved punktfundamenter kan spare helt op til 75%

Stadig i tvivl? Så prøv vores beregner herunder.

3 Tips Til Fundamenter

  • Brug god tid til planlægning så du får den type fundament der passer bedst til din bygning og får det dimensioneret korrekt.
  • Hav styr på reglerne inden du begynder at bygge. Der skal måske indhentes byggetilladelse inden du starter dit projekt.
  • Vær objektiv omkring dine evner. Hvis du laver fejl i fundamentet vil det blive gennemgående i resten af byggeriet og kan ikke rettes uden at rive hele skuret fra hinanden igen.

💰Hvad koster et fundament til et skur?

Du skal forvente at et fundament koster fra 5000,- for et punktfundament til et 10kvm skur og opefter. Brug vores beregner herunder til at se hvad du kan forvente at det koster at få professionelle håndværkere til at lave dit fundament.

For at få en mere nøjagtig pris kan du klikke på knappen under beregneren “Få Uforpligtende Tilbud” hvorefter du vil få 3 tilbud fra håndværkere tilknyttet 3byggetilbud.dk

[stm-calc id=”879″]

Få 3 Tilbud På Dit Nye Fundament

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

🧰 Sådan laver du selv et fundament til et skur

Selvom der er mange projekter, som kan være sjove at tage fat på i hjemmet, er støbning af et fundament til en skur eller garage bestemt en af de mere udfordrende opgaver. Ikke desto mindre er det også en opgave, som kan give stor tilfredsstillelse, når den er udført korrekt.

Når man skal i gang med at støbe et fundament, er det vigtigt at have styr på en række faktorer. Først og fremmest skal man undersøge jorden, hvor fundamentet skal placeres. Hvis jorden er for blød eller ujævn, kan det give problemer senere hen. Derudover skal man sørge for at have de rigtige materialer og værktøjer klar til at gå i gang.

Det er vigtigt at lave en god forberedelse, inden man går i gang med selve støbningen. Dette indebærer typisk at grave ud til fundamentet og tilføje en god mængde af sten og grus til at stabilisere jorden. Derefter skal man bygge en form, som giver en præcis form til fundamentet. Det er vigtigt at være nøjagtig i denne proces, da eventuelle fejl eller unøjagtigheder vil påvirke resten af projektet.

Når du alligevel er igang med at grave ud til fundamentet kan du overveje om du også skal grave ud til en faskine til at tage imod vandet fra taget eller om det kan kobles på din nuværende løsning.

Når forberedelsen er færdig, kan man begynde at blande betonen. Det er vigtigt at bruge den rigtige type beton, og at blande den korrekt. Når betonen er blandet, kan den hældes i formen. Det er vigtigt at sørge for, at betonen fordeles jævnt, og at den er glat på overfladen.

Når betonen er hældt, skal den tørre. Dette tager typisk flere dage, og man bør sørge for at beskytte fundamentet mod regn og vind i denne periode. Når betonen er helt tør, kan man fjerne formen og fortsætte med at bygge skuret eller garagen på fundamentet.

Selvom støbning af et fundament kan virke som en stor opgave, er det en god måde at give sit hjem ekstra plads og værdi på. Ved at følge de rigtige trin og have tålmodighed i processen kan man opnå et flot og funktionelt fundament, som vil holde i mange år fremover.

Tjekliste for Gør Det Selv fundament til skur

  1. Undersøg jorden, hvor fundamentet skal placeres, for at sikre, at den er stabil og jævn.
  2. Saml de rigtige materialer og værktøjer, som er nødvendige for at støbe et fundament.
  3. Grav ud til fundamentet og tilføj sten og grus for at stabilisere jorden.
  4. Byg en form, som vil give en præcis form til fundamentet.
  5. Bland betonen korrekt, og hæld den i formen.
  6. Sørg for, at betonen er jævnt fordelt og glat på overfladen.
  7. Lad betonen tørre i flere dage og beskyt den mod regn og vind.
  8. Fjern formen, når betonen er helt tør.
  9. Byg skuret eller garagen på fundamentet.

Ved at følge denne checkliste og have tålmodighed i processen vil man være godt på vej til at skabe et solidt og holdbart fundament, som vil støtte ens bygningsprojekt i mange år fremover.

🧱 Hvilken type fundament skal jeg vælge?

Skruefundament, punktfundament eller et betonfundament er alle typer af fundamenter, der anvendes i byggeprojekter. Hver type fundament har sine fordele og ulemper, og valget af fundament afhænger af forskellige faktorer, såsom jordbundsforholdene, størrelsen og vægten af ​​strukturen og lokale bygningsregler og -bestemmelser.

Skruefundament er et populært valg til mindre strukturer såsom terrasser og små bygninger. Skruefundamenter installeres ved at bruge en stor slagskruemaskine til at “slå” skruen ned i jorden. Skruefundamenter er hurtige og nemme at installere, og de kræver ikke udgravning eller betonarbejde. Dog er de ikke egnet til tungere strukturer eller steder med meget hård eller stenet jord.

Punktfundament, også kendt som pælefundament, er en type fundament, der består af en række beton- eller murstenspæle, der bærer vægten af ​​strukturen. Punktfundamenter anvendes almindeligt til større bygninger og strukturer, der kræver mere støtte end et skruefundament kan give. Punktfundamenter kræver udgravning og betonstøbning, hvilket kan være tidskrævende og dyrt. Men de er mere holdbare og langtidsholdbare end skruefundamenter, og de er egnet til en bred vifte af jordtyper.

Betonfundament er en traditionel type fundament, der er lavet af armeret beton. Det er et almindeligt valg til de fleste typer af strukturer, fra små huse til store kommercielle bygninger. Betonfundamenter er stærke, holdbare og kan modstå tung belastning og høje vindhastigheder. Dog kræver de betydelig udgravning og betonarbejde, hvilket kan være tidskrævende og dyrt. Derudover kan betonfundamenter revne eller skifte over tid på grund af sætning eller ændringer i jorden, hvilket kan medføre strukturelle problemer.

Sammenfattende er skruefundament en hurtig og nem løsning til mindre strukturer, punktfundament et holdbart og langtidsholdbart valg til større projekter, og betonfundament en traditionel og pålidelig mulighed for de fleste byggeprojekter. Valget af fundament afhænger af de specifikke krav i projektet og forholdene på stedet.

Se i videoen mere omkring valget af fundament til f.eks. skur

📜 Love & Regler

Når du bygger et skur på din grund gælder en række love og regler. Det betyder ikke noget om skuret er et 4m2 legehus eller et 50m2 værksted, det er stadig de samme regler du skal følge.

I lovgivningen går et skur ind under sekundært byggeri hvor det primære byggeri på grunden er din bolig. I resten af dette afsnit vil vi derfor omtale dit nye skur som en sekundær bygning.

Inden du går igang med dit byggeri er det godt at se på de regler der gælder. Det findes i bygningsreglementet, lokalplanen, servitutter og så skal du undersøge om der kræves byggetilladelse. Vi kigger nærmere på hver del herunder.

Bebyggelsesprocent

Maksimal Bebyggelsesprocent

Fritlæggende Ejendom: 30%

Rækkehus: 40%

Sommerhus: 15%

Inden du drømmer for meget om et nyt skur skal du have styr på bebyggelsesprocenten på din grund. Bebyggelsesprocenten er et tal for hvor mange kvm der må bygges på din grund og derfor tæller alle etager i den primære bygning og alle sekundære bygninger med.

Når du udregner bebyggelsesprocenten er der et fradrag som du skal fratrække inden du beregner procenten. Villaer og sommerhuse har et fradrag på 50 m2 og rækkehuse har et fradrag på 20 m2

Der kan være andre tal for den maksimal byggeprocent i en lokalplan eller servitut og det er derfor vigtigt at du også læser dem igennem inden du begynder dit byggeri.

Overstiger dit planlagte byggeri den maksimale bebyggelsesprocent skal du tage fat i teknisk afdeling hos din kommune og søge om dispensation inden du påbegynder byggeriet.

Det er heldigvis ofte muligt at opføre et skur uden at skulle indhente byggetilladelse, men det kræves dog hvis det samlede areal med sekundære bygninger er på over 50 m2 for villaer og sommerhuse og 20 m2 for rækkehuse.

Du skal samtidig huske at det altid er et krav at indberette bygningen til BBR efter opførsel. Det klares let ved at rette i oplysningerne for ejendommen på BBR.

Lokalplaner

Kommunen laver lokalplaner for at bestemme hvilken type bebyggelse de ønsker i et givent område og i den lokalplan kan der indgå bestemmelser for sekundære bygninger. Det kan være alt fra krav om udseende til bebyggelsesprocenten i området.

Det er heldigvis let at se den lokalplan der gælder for dit hus på Plandata.dk

Der kan være udstukket en lokalplan fra din kommune i bestemte områder, som indeholder bestemmelser om etablering af sekundært byggeri. På Plandata.dk fra Erhvervsstyrelsen kan du se alle lokalplaner på et kort. Sådan bruger du Plandata.dk:

Find din lokaplan

  • Gå ind på Plandata.dk
  • Tryk “Gå til kortet”
  • Find dit hus på kortet og klik på det.
  • Tryk “Åben Plan” for at se lokalplanen.

Servitutter

Servitutter er en måde kommunen kan regulere bebyggelse uden at skulle lave en hel lokalplan. Problemet med servitutter er at de ikke har en udløbsdato og du kan derfor støde på meget gamle servitutter der ikke længere giver mening eller hvor kommunen har givet dispensation tidligere uden at du kan være sikker på at få dispensation.

Derfor bør du gå ind på Tinglysning.dk og logge ind med NemID hvorefter du kan se hvilke servitutter der er tinglyst på netop din ejendom.

Skulle der være en servitut der betyder at dit byggeri ikke er muligt anbefalder vi at du tager fat i teknisk afdeling inden du mister modet. Måske er det en servitut de plejer at give dispensation for.

Bygningsreglementet

Selvom du gerne må bygge en sekundær bygning på din grund er det ikke ens betydende med at du må bygge hvor og hvad du vil. I bygningsreglementet finder du en række bestemmelser for hvor på grunden du må opføre din sekundære bygning uden dispensation. Der er også en lang række regler for hvordan du må bygge som skal sikre at bygningen er sikker og ikke udgår en risiko for dig eller naboer.

Det sidste skridt inden du kan gå igang med byggeriet er derfor at læse Bygningsreglementet for sekundære bygninger på under 50m2 godt igennem og herefter er du klar til at lave dit fundament og komme godt igang!

Få 3 Tilbud På Dit Nye Fundament

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

❓ Ofte Stillede Spørgsmål Om Fundament Til Skur

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvilket fundament til et skur?

Prisen for en dørtelefon eller dørtelefonanlæg afhænger meget af hvilke krav du har, og om det skal være med eller uden video. Men en standard dørtelefon med dørtelefonanlæg koster i en etageejendom omkring 20.000 kroner. Beregn prisen online her

Hvordan laver man et fundament til et skur?

Du kan købe et dørtelefonanlæg hos visse leverandører, producenter og nogle elektrikere. Nogle leverandører forhandler en totalløsning som inkluderer hele systemet inkl. montering.

Hvor dybt skal et fundament til et skur være?

Fundering skal i følge lovgivningen ske til frostsikker dybde eller på anden måde så der ikke opstår skader som følge af bevægelse i jordbunden. Det vil i praksis sige at du skal grave fundamentet ned til 1,2 m under terræn.

Hvad er det billigste fundament til et skur?

Det billigste fundament til et skur er et punktfundament som koster ca. 500,- pr. kvm. Oveni den pris kommer gulvet som f.eks. kan bestå af fliser eller sten.

Hvad koster et fundament til et skur?

Du skal forvente at et fundament koster fra 5000,- for et punktfundament til et 10kvm skur og opefter. Den endelige pris afhænger af din jordbund og hvilken type fundament du ønsker.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Design Buildings

FC Beton

Henvisninger:

Få en gratis ingeniørberegning til dit skruefundament fra GroundPlug

Se servitutter på Tinglysning.dk

Bygningsreglementet for sekundære bygninger på under 50m2