Tips & Råd

Pumpebrønd: Undgå vand i kælderen

Har du en kælder i din villa er det dit eget ansvar at sikre den mod oversvømmelser og sørger du ikke for det dækker forsikringen ikke altid. Derfor vælger flere og flere danskere at få monteret en pumpebrønd så vandet fra kloakken ikke kan stå op i kælderen under skybrud. I denne artikel ser vi på hvordan det virker og hvordan det fungerer.

Fagekspert
Mark
Ajourført d. 16. januar 2024
Disclaimer
Det redaktionelle team på Mit Byggeri er uafhængigt og objektivt. For at støtte vores journalistiske arbejde og fortsætte med at kunne tilbyde dette indhold gratis til vores læsere, modtager vi kompensation fra de virksomheder, der annoncerer på mit-byggeri.dk.

Denne kompensation kommer fra to hovedkilder:

For det første tilbyder vi betalte placeringer til annoncører for at præsentere deres tilbud. Den kompensation, vi modtager for disse placeringer, påvirker, hvordan og hvor annoncørernes tilbud vises på webstedet.

For det andet inkluderer vi også links til annoncørernes tilbud i nogle af vores artikler; disse "affiliate links" kan generere indtægter for vores websted, når du klikker på dem.

Den kompensation, vi modtager fra annoncører, påvirker ikke de anbefalinger eller råd, vores redaktionelle team giver i vores artikler, eller påvirker på nogen måde indholdet på Mit Byggeri.

I takt med at antallet af skybrud stiger har flere og flere fået øjnene op for at kælderen skal beskyttes imod kloakvand der løber retur når kloakken er fyldt med regnvand.

Her kan en pumpebrønd være en løsning og den benyttes ofte hvis kælderen ligger lavt i forhold til kloakken ude i vejen. Hvis det ikke er tilfældet er det billigere at løse problemet med et højvandslukke som vi har skrevet om her.

I denne artikel ser vi på fordele og ulemper ved en pumpebrønd til spildevand og ikke mindst hvad det koster. Læs med herunder.

Få 3 Tilbud På En Pumpebrønd

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

🚰Hvordan virker en pumpebrønd?

En pumpebrønd er som navnet siger en brønd med en pumpe monteret. Konceptet er at pumpebrønden opsamler spildevandet fra din kælder eller omfangsdræn og pumper det ud i kloakken.

En pumpebrønd benyttes hvis kloakken eller din faskine ligger så højt at du ikke kan lede vandet fra dit afløb/dræn med naturligt fald.

Samtidig kan en pumpe fungere som tilbageløbsstop og sikre at vand ikke kan trænge retur i din bolig.

En pumpebrønd består af:
– En lukket brønd
– En pumpe
– En flyder der starter pumpen ved en bestemt højde i brønden og slukker den igen ved en anden højde.

Hvis du ønsker at benytte den til sort spildevand er det dog en pumpebrønd med kværn der skal bruges.

En pumpebrønd til spildevand kræver tjek 1-2 gange årligt alt efter mængden af spildevand der kører igennem den. Her vil en autoriseret kloakmester tage pumpen op, rengøre og servicere.

Her kan se du i videoen hvordan en pumpebrønd ser ud

💰Hvad koster en pumpebrønd?

En pumpebrønd koster fra 10.000,- til 75.000,- alt efter type og mængden af arbejde med at grave op, tilslutte og reetablere.

I den helt billige ende finder vi pumpebrønde til drænvand som typisk etableres i forbindelse med omfangsdræn. Her er der allerede gravet op omkring huset og man er igang med at trække slanger fra drænet til faskine eller kloak. Derfor kan denne type pumpebrønde koste helt ned til 10.000,- da det primært er materialer der koster.

Skal du have en pumpebrønd til kælderen siger man typisk at en til gråt spildevand koster fra 40.000,- og en til sort/gråt spildevand koster fra 60.000,- Inkluderet i den pris er materialer, montering og reetablering.

Du må dog påregne en højere pris hvis den f.eks. skal etableres hvor der er fliser og som derefter skal reetableres.

Ud over selve anskaffelsen må du påregne en løbende udgift på 500-1000,- for at få udført et årligt service af pumpen.

For at få en mere nøjagtig pris på en pumpebrønd med kværn kan du klikke på knappen under beregneren “Få Uforpligtende Tilbud” hvorefter du vil få 3 tilbud fra håndværkere tilknyttet 3byggetilbud.dk

Få 3 Tilbud På En Pumpebrønd

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

🧰 Kan jeg selv montere en pumpebrønd?

Du må ikke selv opsætte en pumpebrønd da det kræver en autoriseret kloakmester. Du må til gengæld gerne selv gøre klar til pumpebrønden og reetablere når den er monteret hvilket kan spare dig mange tusinde kroner.

Få 3 Tilbud På En Pumpebrønd

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

❓ Ofte Stillede Spørgsmål Om Pumpebrønde

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvordan virker en pumpebrønd?

En pumpebrønd opsamler spildevand fra din kælder eller omfangsdræn. Derfra pumper den det ud i kloakken, enten direkte eller efter at have kværnet det hvis det er sort spildevand.

Hvilke typer pumpebrønde findes der?

Selve pumpebrønden findes kun i en type, men varrierende størrelse. Det anbefales at pumpen tænder hver eller hveranden dag ved normalt brug og man dimensionerer derfor brønden til dette. Der benyttes dog forskellige pumper alt efter om det er regnvand, gråt spildevand eller sort spildevand der skal igennem brønden.

Hvad koster en pumpebrønd?

En simpel pumpebrønd til et omfangsdræn kan koste ned til 15.000,- incl montage hvis den udføres i samme omgang som omfangsdrænet. Hvis du skal have en pumpebrønd til gråt eller sort spildevand fra kælderen skal du dog regne med 40-60.000,- for selve pumpebrønden, montage og reetablering.

Hvad koster service af en pumpebrønd?

Det koster typisk 500,- for service af en pumpebrønd til drænvand og 750,- til 1000,- for service af en pumpebrønd til gråt eller sort spildevand.

Hvor ofte skal der laves service af en pumpebrønd?

Det anbefales altid at have service af ens pumpebrønd en gang årligt. Hvis det er en etageejendom med flere lejemål eller erhverv anbefales fra 2 til 4 årlige service alt efter hvor stor volumen der kører igennem brønden.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bygningsreglementet BR18