Tilbygning – Hvad koster en tilbygning? Online Beregner

Hvis man oplever pladsmangel, kan det at bygge en tilbygning til den nuværende bolig være en fremragende løsning, især hvis man er tilfreds med huset og dets placering. En tilbygning har normalt en pris på mellem 20.000-24.000 DKK pr. kvadratmeter.

Prisen på en tilbygning til f.eks. muremestervilla er afhængig af adskillige aspekter, såsom hvorvidt tilbygningen også skal indeholde et bad/køkken og om tilbygningen skal opføres vinkelret eller i forlængelse af den eksisterende bygning.

Find en priskalkulator, eksempler på priser og nyttige råd til at indsamle tilbud og byggeprocessen for en ny tilbygning.

Tilbygning - Hvad koster en tilbygning Online Beregner
Tilbygning – Hvad koster det at bygge til dit hus?

Få 3 Tilbud fra en bygherre

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Hvad koster en tilbygning?

INDSÆT BEREGNER

Eksempler på priser for ny tilbygning

Her er et par eksempler på priser, der kan give en idé om, hvad du skal forvente at betale for totalentreprise af en ny tilbygning.

Eksempel 1: muret tilbygning på 35 m2 i forlængelse af nuværende bolig

Muret tilbygning på 35 m2 i forlængelse af nuværende bolig

Totalentreprise betyder, at prisen inkluderer alt, såsom arkitekttegning, projektstyring, byggematerialer, lønning til håndværkere osv.

Uden køkken, badeværelse eller kælder

Totalpris: 630.000 DKK alt inklusive

Eksempel 2: tilbygning i træ/glas på 30 m2 i fritstående anneks

Tilbygning i træ/glas på 30 m2 i fritstående anneks

Totalentreprise betyder, at prisen inkluderer alt, såsom arkitekttegning, projektstyring, byggematerialer, lønning til håndværkere osv.

Uden køkken, badeværelse eller kælder

Totalpris: 510.000 DKK alt inklusive

Eksempel 3: vinkelret, muret tilbygning på 40 m2 med 8m2 badeværelse

Vinkelret, muret tilbygning på 40 m2 med tilhørende badeværelse på 8 m2

Totalentreprise betyder, at prisen inkluderer alt, såsom arkitekttegning, projektstyring, byggematerialer, lønning til håndværkere osv.

Uden kælder

Totalpris: 1.176.000 DKK alt inklusive

Læs også: Hvad er mit hus værd? Få en vurdering indenfor 5 minutter

Sådan laver du en opgavebeskrivelse for en ny tilbygning

En ny tilbygning er en betydelig byggeopgave, og derfor er det essentielt, at du er grundig og detaljeret i din beskrivelse af opgaven, når du indhenter tilbud fra totalentrepriser. Det vil give dig et præcist billede af prisen og forhindre misforståelser med entreprenøren senere i processen.

En opgavebeskrivelse for en ny tilbygning bør omfatte:

  • Adressen på ejendommen, hvor tilbygningen skal opføres
  • Antal kvadratmeter for den ønskede tilbygning
  • Hvorvidt tilbygningen skal bygges i forlængelse af den eksisterende bygning, som et fritstående anneks eller vinkelret på den nuværende bygning
  • Hvilket materiale tilbygningen skal bygges i, fx muret, træ/glas eller noget helt andet
  • Hvorvidt tilbygningen skal inkludere køkken og/eller badeværelse, og de ønskede kvadratmeter for disse
  • Hvilket materiale tilbygningen skal bygges i, fx muret, træ/glas eller noget helt andet
  • Hvorvidt tilbygningen skal inkludere køkken og/eller badeværelse, og de ønskede kvadratmeter for disse
  • Hvis der skal bygges kælder under tilbygningen
  • Den ønskede startdato for projektet
  • Vedhæftede billeder af den nuværende bygning

Eksempel på beskrivelse af opgave for en ny tilbygning:

Kære [Totalentreprise]
Vi er bosiddende på Lyngkjærvej 64, 2765 Smørum og ønsker at få et tilbud på totalentreprise for en ny tilbygning til vores nuværende bolig. Vi har en idé om, at tilbygningen skal opføres i forlængelse af det eksisterende hus og have et areal på 40 m2. Derudover vil vi gerne have et lille toilet i tilbygningen på 7 m2. Jeg har vedhæftet billeder af vores nuværende hus. Vi forventer at kunne starte projektet inden for de næste par måneder.

Jeg glæder mig til at modtage jeres pris og tidsramme for projektet.
De bedste hilsner

Læs også: Renovering af hus – Lav din egen renoveringsplan her

Hvilke faktorer påvirker prisen?

Som du måske kan se i de førnævnte priseksempler, er der en betydelig variation i prisen (især kvadratmeterprisen). Dette skyldes, at den endelige pris er afhængig af flere faktorer, som vi vil skitsere nedenfor:

Tilføjelse i forlængelse, separat anneks eller vinkelret udvidelse

En af de mest væsentlige faktorer for den endelige pris for en ny tilføjelse er, om udvidelsen er i forlængelse af den nuværende bygning, i et fritstående anneks eller vinkelret udvidelse. De to førstnævnte muligheder er ofte mere økonomiske end en vinkelret tilføjelse.

Dette skyldes, at tagstrukturen på en vinkelret udvidelse vil være mere kompleks end et separat anneks eller en tilføjelse i forlængelse af den nuværende bygning. Med en vinkelret tilføjelse skal den eksisterende tagstruktur nemlig ændres, så den integrerer med udvidelsen. Dette vil medføre betydelige udgifter til arkitekter og vil indebære et mere omfangsrigt arbejde for håndværkere.

I modsætning hertil har tilføjelser i forlængelse af den eksisterende bygning eller i et fritstående anneks en uafhængig tagstruktur, hvorfor det ikke vil kræve ændringer af den nuværende tagkonstruktion.

Læs også: Bebyggelsesprocent – Hvor meget må jeg bygge på min grund?

Muret udvidelse eller træ/glas udvidelse

En anden betydningsfuld faktor for den endelige pris er, om man vælger at konstruere udvidelsen muret eller i træ/glas. Træ og glas er generelt billigere byggematerialer end mursten, og samtidig vil muret udvidelser kræve mere omfattende arbejde fra håndværkerne. På den anden side har en muret udvidelse som regel en længere levetid.

Køkken, badeværelse eller kælder

Hvis du også overvejer at inkludere et køkken eller badeværelse i din tilbygning, vil det resultere i en højere samlet pris. Dette skyldes, at der i sådanne tilfælde vil være behov for el- og vandinstallationer, hvilket kræver autoriserede VVS-installatører og elektrikere. For et køkken og badeværelse kan man forvente at skulle betale omkring 27.000 DKK per kvadratmeter.

Skal der kælder under tilbygningen, skal du regne med 10.000 yderligere per kælderkvadratmeter – for rå kælder.

Område

Prisen for en ny tilbygning vil også variere afhængigt af området. For eksempel vil en sådan projekt normalt være dyrere i Hovedstadsområdet i forhold til Sønderjylland, da timelønnen for håndværkere generelt er lavere der.

Valget af gulv, vinduer og tagkonstruktion mv.

Til sidst vil prisen være afhængig af de valg, der træffes i forhold til gulvmateriale, vinduespartier og tagkonstruktion. Et eksklusivt trægulv på strøer vil være betydeligt dyrere end et laminatgulv installeret direkte på betonlaget. Ligeledes vil et naturskifertag have en højere materialepris og kræve større udgifter til håndværkerlønninger sammenlignet med et mere traditionelt eternittag.

Læs også: Gæld I Hus – Se Hvad Naboen Skylder I Tinglysningsbogen Her

Hvilke ting skal man være opmærksom på ved en tilbygning?

Tilbygning - Hvad koster en tilbygning Online Beregner
Der er mange ting du skal være opmærksom på, når du bygger en tilbygning til dit hus, så lær reglerne at kende inden du begynder eller find en fagperson.

En tilbygning er en omfattende byggeprojekt, og derfor er der mange potentielle problemer, der kan opstå under processen. Konflikter med entreprenøren, fejl i byggearbejdet eller ufærdige konstruktioner kan resultere i et sandt mareridt. Men ved at tage de nødvendige forholdsregler, kan man reducere risikoen for sådanne situationer. Her er nogle råd til, hvordan du kan sikre en problemfri byggeproces ved tilføjelse af en tilbygning.

Sørg for at kende de gældende regler, bestemmelser, byggetilladelser osv.

Som med alle større byggeprojekter er tilbygninger underlagt en række regler, bestemmelser og krav om byggetilladelse. Dette inkluderer blandt andet Bygningsreglementet, lokalplaner og servitutter tinglyst ejendommen. Derudover skal der i næsten alle tilfælde indhentes byggetilladelse fra kommunen. Hvis man ikke er grundig med denne del af processen, kan det i værste fald medføre, at byggeriet vurderes som ulovligt, hvilket kan kræve dyre ændringer eller direkte fjernelse af byggeriet.

Derfor er det afgørende, at man sætter sig grundigt ind i alle gældende regler og bestemmelser. Hvis man ikke har erfaring med lignende opgaver tidligere, anbefales det at søge hjælp fra en bygherrerådgiver, der har styr på alle aspekter i denne forbindelse.

Overvej at knytte en bygherrerådgiver til projektet

Det anbefales altid for større byggeprojekter som udvidelser, at man inddrager en bygherrerådgiver i processen. Udover at bygherrerådgiveren assisterer og vejleder dig omkring gældende regler og byggetilladelser, varetager bygherrerådgiveren konstant dine interesser som bygherre. Dette indebærer, at bygherren har mulighed for at kontrollere arbejdet for fejl og mangler, når byggeriet er afsluttet.

Generelt siger man, at planlægningen og byggeledelsen – det vil sige at få eksperter til at lave skitser, indhente omkostninger og kontrollere arbejdet med tilbygningen – nemt kan udgøre 5-10 procent af det samlede byggebeløb. Og det er normalt penge, der er værd at investere.

Opret en solid aftale og kontroller tilbygningen løbende

Som husejer har du også muligheden for at bruge omkring 7.000-8.000 DKK for at få bistand til at udarbejde en stærk og holdbar kontrakt, når du skal bygge til. Men dette forudsætter ofte, at udbudsmaterialet er velgennemtænkt. Der er også forskellige standardaftaler, som du kan benytte, fx forbrugeraftalen AB Forbruger, hvis du ønsker at spare på denne udgift.

Spar penge på den samlede pris ved at hjælpe til med byggeriet

At bygge til kan være dyrt, men du kan spare nogle penge ved selv at deltage i byggeriet med f.eks. bortkørsel af jord. Der kan være penge at spare, hvis du selv tager ansvaret for at køre byggeaffald væk, male og lægge fliser eller gulv. Den endelige reduktion i prisen kan forhandles med entreprenøren.

Det er dog afgørende, at du lader de krævende opgaver være i hænderne på professionelle, ligesom en del af arbejdet bør udføres af autoriserede håndværkere (f.eks. VVS-installationer eller el). Vær også opmærksom på, at det kan være vanskeligt at fastlægge et ansvar for eventuelle fejl og skader, når du selv har deltaget i byggeriet.

Derfor er det vigtigt, at du har indgået en klar (og helst skriftlig) aftale med entreprenøren om, hvem der har ansvaret for fejl og mangler, når du selv hjælper til med arbejdet.

Få 3 Tilbud fra en bygherre

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om tilbygning

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad koster en tilbygning?

Du skal regne med at det koster 20-40.000,- pr. Kvm når du ønsker at lave en tilbygning. Har du specielle krav til materialer eller skal der tilføjes bad/køkken så må du forvente en højere pris pr. kvm.

Kan det svare sig at lave en tilbygning?

Det kan sjældent betale sig at lave en tilbygning, men sammenligner du med omkostningerne ved at sælge og besværet ved en flytning kan det give god mening at bygge til i jeres nuværende hus frem for at flytte hvis i f.eks. Mangler et værelse.

Skal man bruge tilladelse til en tilbygning?

Ja du skal altid bruge en byggetilladelse for at opføre en tilbygning i forbindelse med dit eksisterende hus. Det gælder lige fra en overdækket terrasse til en stor tilbygning på flere hundrede kvm.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

Bygningsreglementet