Kviste: Beregn pris, find inspiration og se regler her
Tagkviste kan være en fordelagtig løsning for at skabe mere lys og plads på loftetagen. I denne artikel præsenteres en prisoversigt og eksempler på priser for forskellige tagkviste, inklusiv montering. Derudover vil du også finde oplysninger om gældende regler for opsætning af nye tagkviste samt vejledning i, hvordan du ansøger om byggetilladelse.

Beregn pris for kviste
📝 Modtag 3 faste tilbud på en kvist📝
Prisestimatet fra vores beregner er en god vejledning når du skal vælge tagtype eller se hvordan du kan holde dig indenfor dit budget, men er altid forbundet med en usikkerhed. Derfor anbefaler vi at du får 3 tilbud på din opgave når du er klar til at gå videre.
Derfor samarbejder vi med platformen 3byggetilbud som siden 2000 har formidlet mere end 500.000 byggeprojekter for danskerne. Hos 3 byggetilbud kan du helt uforpligtende indsende din opgave og få 3 tilbud tilbage fra håndværkere.

Med tilbuddene i hånden kan du få oprettet en byggekredit i banken eller omlagt dit realkreditlån og komme godt igang med dit nye tag.
Bestil dine 3 tilbud ved at trykke på knappen herunder
Læs også: Nyt tag pris? – Prisberegner til alle tagtyper (2023 Priser)
Prisoversigt: Hvad er prisen for nye kviste inklusive montering?
Følgende prisestimater er baseret på priser fra producenter og samlede byggetilbud. Priserne vil variere afhængigt af kvistens størrelse.
For monteringsdelen skal man forvente 20 arbejdstimer for montøren. Med en timepris på 800 DKK inkl. moms, bør man derfor beregne en pris på omkring 16.000 DKK for monteringen.
Kvisttype | Pris inkl. moms | Pris inkl. moms og montering |
Sadeltagskvist | 26.700-44.600 DKK | 42.700-60.600 DKK |
Fladtagskvist | 28.000-46.800 DKK | 44.000-67.800 DKK |
Rundbuekvist | 29.400-49.000 DKK | 45.400-65.000 DKK |
Rytterkvist | 26.800-50.000 DKK | 42.800-66.000 DKK |
Dørkvist / fransk altan | 35.000-57.000 DKK | 51.000-73.000 DKK |
Hvad er en tagkvist, og hvad er fordelene ved den?

En kvist er kort sagt en udvidelse af et tag med hældning. Kviste er udstyret med et uafhængigt tag samt en luge, vinduer eller dør. Både fronten og siderne på en kvist kan have vinduer, og nogle kviste har en dørkvist i fronten.
Hvis det eksisterende loft føles småt og mangler sollys, er der flere fordele ved at installere en eller flere tagkviste:
- Stor mængde og godt lysindfald i rummet.
- Mere plads og gulvareal.
- Et større område med god rumhøjde, hvilket får rummet til at virke større og gør det nemmere at møblere, da du bedre kan placere skrivebord, siddeplads, seng osv. ved væggen.
- Der er en række producenter af præfabrikerede kviste i Danmark, som kan bestilles efter mål og specielle specifikationer eller leveres færdige. Kviste laves normalt af træ og monteres oven på den eksisterende tagkonstruktion.
For at kvisten passer sammen med resten af taget rent arkitektonisk, udformes kvistens tag normalt i samme stil og med samme tagbelægning som hovedtaget. Kvistens sider, også kaldet flunkerne, er særligt udsatte for vind og vejr. Derfor bruges ofte vejrbestandige materialer som zink eller metal på disse.
Typer af tagudbygninger
Der er mange forskellige slags kviste at vælge imellem. Her er et udvalg af nogle af de mest populære kvisttyper:
Sadeltagskvist

Sadeltagskviste er kendt som de klassiske kviste og er også de mest almindelige i Danmark. De har et separat lille tag, der normalt er lavet af zink eller kobber med stående false. Dog kan sadeltagskviste også konstrueres med 2-lag tagpap.
Der findes sadeltagskviste med glas i siderne, som giver ekstra lysindfald i rummet. Sadeltagskviste har et 2-sidet fald, der typisk laves med en hældning på 15 grader.
Materialeomkostninger: cirka 40.000 kr. inkl. moms
Pris inklusive montering: cirka 50.000-70.000 kr. inkl. moms.
Rytterkvist

Rytterkvist ligner sadeltagskvist, da begge kvisttyper har et tosidet fald. Dog har Rytterkvisten en større hældningsvinkel på cirka 45 grader, mens sadeltagskvisten har en hældning på kun 15 grader.
Rytterkvisten er udstyret med et separat lille tag, der normalt er lavet af zink eller kobber med stående falser. Det er også muligt at få Rytterkviste med glas i siderne, hvilket tillader ekstra lys at komme ind i rummet.
Materialeomkostninger: ca. 40.000 kr inkl. moms
Pris inklusive montering: ca. 50.000-70.000 kr. inkl. moms
Halvcirkelkvist

Halvcirkelkviste er, ligesom sadeltagskviste, en af de mest almindelige typer tagkviste i Danmark. Som navnet indikerer, er taget på kvisten formet som en halvcirkel. Kvistens bøjning (eller radius) afhænger af, hvor bred kvisten skal være.
Det halvcirkelformede tag beklædes normalt med zink eller kobber med stående false. Men som med sadeltagskvisten er det også muligt at lave tagbeklædning med 2-lags tagpap.
Materialepris: cirka 40.000 inkl. moms
Pris inkl. montering: cirka 50.000-70.000 kr. inkl. moms
Dørkvist / fransk altan

En dørkvist udvider kvisten ved at indsætte døre i stedet for vinduer, således at kvisten fungerer som en fransk altan. En fordel ved en dørkvist er, at det er lettere at få en byggetilladelse i forhold til en altankvist, da en dørkvist ikke forøger boligarealet.
Et rækværk er monteret foran døren på en dørkvist, og dette kan udføres efter behov og præferencer.
Materialeomkostninger: cirka 45.000 kr. inklusive moms
Pris inklusive montering: cirka 60.000-100.000 kr. inklusive moms
Altankvist
En Altankvist er som med dørkvisten udvides kvisten ved altankviste med en dør. Forskellen ligger dog i, at der er et lille gangbart område på selve altanen. Der findes flere forskellige størrelser af altankviste, og den størrelse, der kan monteres på dit tag, afhænger af afstanden mellem spærene.
Materialepris: cirka 45.000 kr. inkl. moms
Pris inklusive montering: cirka 60.000-100.000 kr. inkl. moms
SKAL-kvist løsning

Ved at vælge en SKAL-kvist løsning kan man bevare den nuværende tagkvist og blot renovere den med en ekstra ‘skal’ for at forbedre isolering og tætning. Dette er især en fordel, hvis den eksisterende tagkvist allerede er indrettet som køkken eller overskabe og fliser på badeværelset, som er placeret inde i kvisten.
Ved at renovere den nuværende kvist bliver det betydeligt mere økonomisk sammenlignet med en komplet udskiftning, da man undgår nye indvendige lysninger, indretning samt maler- og spartelarbejde.
Materialepris: omkring 25.000 kr. inkl. moms
Pris inkl. montering: omkring 30.000-50.000 kr. inkl. moms
Taskekvist

En taskekvist er karakteriseret ved sit ensidige fald. Faldet kan enten begynde ved ejendommens tagrygning eller længere nede på tagfladen. Det separate tag på taskekvisten har en noget lavere hældningsgrad sammenlignet med det omkringliggende tag.
Taskekvisten er typisk mere diskret i forhold til andre kvisttyper, da man ofte bruger tagsten eller tagplader til kvistens tag, der matcher resten af ejendommens tagdækning. Dog kan man også anvende zink eller kobber med stående fals til taget. Tagkviste er udstyret med tagrende og nedløbsrør på forsiden af kvisten.
Materialeomkostninger: cirka 40.000 kr. inkl. moms
Pris inklusiv montering: cirka 50.000-70.000 kr. inkl. moms
Renovering af eksisterende tagkviste
Du kan vælge at udskifte dine nuværende tagkviste med helt nye tagkviste, men hvis de eksisterende tagkviste er i god stand, er det måske nok at renovere dem.
Dette er ofte en meget billigere mulighed: nye tagkviste koster normalt mellem 50.000-70.000 kr. pr. stk. inkl. montering, mens renovering af eksisterende tagkviste normalt kan gøres for mellem 30.000-50.000 kr. inkl. montering.
Tagkvistproducenten Quattro har også udviklet de såkaldte SKAL-kviste. Her beholdes de eksisterende kviste, mens en – som navnet antyder – skalkvist monteres ned over den nuværende kvist. Dette har den fordel, at du undgår det indvendige arbejde med lysninger, loft og maling, samtidig med at du får fordelene ved en flot ny, udvendig kvist og bedre isoleringsevne.
Så hvis de eksisterende tagkviste er i god stand, men trænger til renovering af både æstetiske og byggetekniske årsager, kan det være en god idé at overveje at renovere dem i stedet.
Fra A til B: 3 trin til nye kviste på taget
Processen for nye kviste foregår typisk som følger:
1. Planlægningsfasen
Inden arbejdet med den nye kvist påbegyndes, skal projektet planlægges. Hvis der er tale om helt nye tagkviste i stedet for udskiftning af eksisterende tagkviste, kan det være en god idé at rådføre dig med en arkitekt/bygherrerådgiver. Du skal blandt andet overveje, om:
- Om der skal installeres helt nye færdigkviste, eller om de eksisterende tagkviste kun skal renoveres – for eksempel med en SKAL-kvist.
- Hvis du vælger nye tagkviste, skal du beslutte, hvilken model du ønsker.
Hvis de nye tagkviste er en del af en større tagrenovering, vil denne del naturligt indgå i den overordnede planlægningsfase for tagrenoveringen.
2. Ansøgning om byggetilladelse
Det er altid nødvendigt at ansøge om byggetilladelse til en ny tagkvist, hvis der ikke allerede er en tagkvist installeret. Dette skyldes, at en tagkvist øger boligens beboelsesareal. Selvom det ofte kun drejer sig om et par kvadratmeter, er det stadig vigtigt at søge kommunens tilladelse, før du begynder på projektet.
Det er almindeligt at lade montørfirmaet stå for at indhente byggetilladelsen. Hvis du har en bygherrerådgiver tilknyttet opgaven – for eksempel hvis de nye kviste er en del af en større tagrenovering – kan du lade denne person tage sig af ansøgningen om byggetilladelse. Du kan også selv ansøge om byggetilladelse digitalt på Bygogmiljoe.dk eller via din kommune.
Vær opmærksom på, at du skal have indhentet byggetilladelsen, før arbejdet påbegyndes.
3. Fjernelse af eksisterende tagkvist og montering af ny tagkvist
Hvis der skal monteres helt nye tagkviste, er det nødvendigt først at fjerne den eksisterende tagkvist.
Derefter kan den nye tagkvist monteres. I videoen nedenfor fra den danske kvistproducent Quinntus, får du et indblik i, hvordan man monterer tagkviste. Kviste er typisk konstrueret af træ. Hvis kvisten skal monteres på et allerede eksisterende tag, skal tagdækning, undertag og spær fjernes, før kvisten kan installeres.
Se i videoen hvordan en kvist monteres
Hvordan bestemmes prisen for tagkviste?
Den samlede pris for nye kviste er afhængig af mange faktorer, hvilket gør det vanskeligt at give præcise prisestimater. Prisen vil derfor variere baseret på følgende:
- Installation af kviste på nyt eller eksisterende tag: Montering af kviste vil normalt involvere mindre arbejde, hvis hele taget skal udskiftes samtidig. Håndværkeren behøver derfor ikke at fjerne tagbeklædning, undertag og spær for at skabe plads til kvisten.
- Kvistens type og størrelse: Kviste findes i forskellige størrelser og udformninger, og prisen vil derfor også variere afhængigt af hvilken type kvist, der vælges.
- Geografisk placering og timepris for håndværkeren: En betydelig del af den samlede pris går til betaling af håndværkeren. Timeprisen, der varierer afhængig af regionen, vil derfor have indflydelse på den samlede pris. For eksempel er timeprisen for håndværkere i Storkøbenhavn markant højere end i Sønderjylland.
- Adgangsforhold: Prisen vil også variere afhængigt af, hvor nemt det er at få adgang til området, hvor kvisten skal opføres, både udefra og indefra. Dette skyldes, at det vil påvirke arbejdets effektivitet. Desuden vil hovedtagets hældning også have indflydelse på, hvor effektivt arbejdet kan udføres – jo større hældning, desto højere vil prisen typisk være.
Skal jeg vælge saml-selv, præfabrikerede eller færdiglavede kviste?
Udover at bestemme hvilken type kvist du ønsker, skal du også overveje, om du foretrækker saml-selv kviste, præfabrikerede kviste eller færdiglavede kviste.
Som det kan ses på grafen til højre, er der forskel på kompleksiteten og de samlede omkostninger ved saml-selv, præfabrikerede og færdiglavede kviste.
Specialdesignede kviste er skræddersyede efter specifikke ønsker, der ikke er dækket af standardproducerede kviste. Eksempler på sådanne kviste kunne være en bruseniche-kvist til badeværelset eller kviste med solcelletag. Disse kviste fremstilles efter direkte forespørgsel til kvistproducenten og er derfor også den mest bekostelige type tagkvist.
Færdiglavede kviste er mindre komplekse og omkostningstunge, da de er masseproducerede. Alle dele af kvisten, inklusiv vinduespartier, er allerede samlet, så kvisten blot skal monteres. Fordelen ved denne type kvist er, at de har været på markedet i mange år og dermed er gennemprøvet. Dog er der mindre fleksibilitet i forhold til at tilpasse færdiglavede kviste efter behov og ønsker.
Præfabrikerede kviste opfylder alle krav i Bygningsreglementet, herunder BR18, men det er op til dig at købe og montere vinduespartierne.
Ved saml-selv kviste (fx Quinntus-serien fra Quattro) får du præfabrikerede kvistelementer fra producenten som et byggesæt, og det er op til dig at samle kvisten selv.
Hvordan finder man producenter af kviste?
I Danmark er der et stort antal producenter af kviste. Valget af producent vil som regel blive truffet i samarbejde med firmaet, der skal montere kvisten.
Nogle af de producenter af kviste, der findes, er:
- Quattro
- Quintus kviste (fremstillet af Quattro)
- Alfa Kviste
- Velux
- Kviste Kompagniet Vesterbæk
- JBL-Kviste
- Cama Kviste
Kan man få håndværkerfradrag for at installere nye kviste?
Desværre er renoveringsopgaver uden grønt fokus ikke længere inkluderet i håndværkerfradraget, så det er ikke muligt at få håndværkerfradrag for nye kviste.
Er det en god idé at have kviste på ældre huse?
Der er ikke nødvendigvis nogen grund til ikke at installere nye kviste på et gammelt hus. Det, du dog bør tage i betragtning, er husets tags alder. Ofte bliver der skiftet eller tilføjet nye kviste i forbindelse med en renovering af taget. Derfor er det sjældent økonomisk fordelagtigt kun at skifte kviste på et ældre tag.
Er det nødvendigt med en byggetilladelse for at installere tagkviste?

Ja, det er nødvendigt at have en byggetilladelse for at installere nye tagkviste. En kvist vil øge etagearealet i dit hjem. Selvom det ofte kun drejer sig om et par kvadratmeter, er det stadig påkrævet at få kommunens godkendelse før projektets start. Du kan ansøge om byggetilladelse digitalt på Bygogmiljoe.dk.
Det er også en god idé at kontakte din kommune angående relevante lokalplaner og hjælp til at indhente byggetilladelse. Undersøg lokalplanen og eventuelle servitutter for dit område, da den kan indeholde regler for eksempelvis etablering af kviste eller anvendelse af specifikke tagmaterialer. Du kan sandsynligvis finde både lokalplanen og reglerne for byggetilladelse på kommunens hjemmeside, eller du kan kontakte kommunens tekniske afdeling.
I visse områder kan din kommune have udstukket en lokalplan, der indeholder bestemmelser om oprettelse af kviste eller brug af bestemte tagmaterialer. Du kan se alle lokalplaner på et kort på Plandata.dk fra Erhvervsstyrelsen. Sådan bruger du Plandata.dk:
- Vælg din kommune i øverste højre hjørne under “Kortudsnit”eller indtast sommerhusets adresse i “Søg_adresse”.
- Klik på en af markeringerne på kortet (det betyder, at dit sommerhus er underlagt en lokalplan).
- I den venstre boks kan du se alle lokalplanerne, som åbnes i .pdf-format, når du klikker på dem.
- I pdf-dokumentet vil der være krav til taget, for eksempel: “Tag på udestuer skal udføres som fast tag med tagpap, metalplade eller glas. På terrasseoverdækninger må taget desuden udføres med klare eller mælkehvide plader af PVC.”
Derudover kan dit hus have servitutter, der begrænser muligheden for at etablere kviste. Du kan se disse servitutter digitalt på Tinglysning.dk ved at logge ind med NemID.

Få 3 Tilbud på tagkviste
- Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
- 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
- Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.
FAQ – Ofte stillede spørgsmål om kviste
Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.
Hvor meget koster det at få nye tagkviste?
Prisen for nye kviste varierer afhængigt af flere faktorer, såsom størrelsen på tagkvisten, om den skal have vinduer, døre osv. Et meget overordnet skøn er, at renovering af eksisterende kviste koster mellem 30.000 og 50.000 kr. inklusive alt, mens nye færdigbyggede kviste typisk koster mellem 50.000 og 70.000 kr. inklusive alt.
Er der brug for byggetilladelse til nye kviste?
Hvorvidt nye kviste kræver byggetilladelse, afhænger af, om der er tale om helt nye kviste, hvor der ikke tidligere har været nogen, eller udskiftning af eksisterende kviste. Hvis det kun drejer sig om udskiftning af eksisterende kviste, behøver du ikke at indhente byggetilladelse, da det ikke udvider boligarealet. Hvis der derimod er tale om nye tagkviste, skal du ansøge om byggetilladelse, da det udvider ejendommens boligareal. Byggetilladelsen skal være indhentet, før byggeriet starter. Vær desuden opmærksom på relevante lokalplaner og servitutter.
Metode og kilder
Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.
Kilder: