Isolering af gulv – Find den bedste løsning og pris her

Gulvisolering kan være en særdeles fornuftig investering, hvis du oplever træk fra gulvet. Vi har derfor lavet en artikel omkring alt du bør vide i forhold til Isolering af gulv

Isolering af gulv - Find den bedste løsning og pris her
Isolering af gulv kan enten være en rigtig billig metode til at spare penge på varmeregningen eller en rigtig dyr løsning, afhængig af din boligs konstruktion.

Få 3 Tilbud på isolering af gulv

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

Gulvisolering kan være en særdeles fornuftig investering, hvis du oplever træk fra gulvet.

Den mest økonomiske metode til at isolere et gulv er at sprøjte isoleringsmateriale ind i hulrummet under gulvet eller mellem etageadskillelser. Desværre er der ikke alle typer gulve, der har dette hulrum, og hvis du skal bryde gulvet op og lægge et nyt gulv (se hvad et nyt gulv koster her) eller oprette et helt nyt terrændæk, bliver det væsentligt dyrere.

Generelt er det en god idé at efterisolere gulve, hvis dit hus er over 10 år gammelt. Et ældre, uisoleret hus bruger tre gange så meget energi på at opvarme huset sammenlignet med et helt nyt hus, der er godt isoleret. Ved at efterisolere dit gulv kan du spare flere tusinde kroner på varmeregningen hvert år.

Læs også: Indvendig efterisolering – Slip for træk fra jeres ydervæg

Forskellige typer af gulve, der kan isoleres

Afhængig af hvilken type gulv du har, vil det variere, hvordan dit gulv skal efterisoleres og hvor meget det vil koste.

  • Er dit gulv placeret over en uopvarmet kælder?
  • Er dit gulv placeret over en krybekælder?
  • Har du terrændæk, så du ikke har nogen form for kælder?
  • Er der et hulrum lige under dit gulv?
  • Ønsker du at isolere gulvet på første etage?


Hvis du har et hulrum under gulvet, eller ønsker at isolere gulvet på første etage, kan isoleringen ofte sprøjtes ind. Det er normalt let at sprøjte papirgranulat eller flamingogranulat ind i hulrummet under gulvet.

Hvis du har et gulv, der skal efterisoleres over en uopvarmet kælder, anbefaler Videnscenteret for Energibesparelser i Bygninger, at isoleringen i alt er mindst 200 mm. Hvis du ønsker en lavenergiløsning, anbefales 300 mm.

Når gulvet efterisoleres, bliver kælderen både koldere og mere fugtig. Det er derfor meget vigtigt, at der ikke er tegn på skimmelsvamp eller fugt i kælderen, da en efterisolering af gulvet i så fald vil give skimmelsvamp meget bedre vækstbetingelser.

Læs også: Sammenlign hulmursisolering og find den bedste til din bolig

Regler for gulvisolering

Når du skal renovere dine gulve, skal du også efterisolere dem i henhold til Bygningsreglementet, men kun hvis efterisoleringen er rentabel.

Bygningsreglementet fastslår, at efterisolering er rentabel, hvis omkostningerne ved efterisoleringen kan betales tilbage inden for 30 år.

Du kan selv beregne dette, eller du kan søge hjælp fra Energitjenesten, en energirådgiver eller en håndværker. For eksempel kan du kontakte 3byggetilbud her og få hjælp til at finde en håndværker, der kan hjælpe dig.

Hvis du vælger at isolere med mineraluld, kan du bruge nedenstående tabel som en vejledning:

Type af gulv?Krav i BR18Isoleringsmetode Er det rentabelt?
Gulv på bjælkelag over uopvarmet kælderIsolering skal normalt udfylde hele hulrummet Kan blæses ind eller evt. pladerDet kan næsten altid betale sig
Gulv på betondæk over uopvarmet kælder Der skal normalt være mindst 100 mmSom regel isoleringsmåtter/batts Hvis du har under 50 mm isolering
Gulv på betondæk over krybekælderDer skal normalt være 250 mmSom regel isoleringsmåtter/battsHvis du har under 150 mm isolering
Gulv på betondæk udendørsDer skal normalt være 350 mmSom regel isoleringsmåtter/battsHvis du har under 175 mm isolering
Gulv på terrændæk Der skal normalt være 350 mmSom regel isoleringsmåtter/terrænbattsHvis det eksisterende terrændæk alligevel skal fjernes

Isolerer du med andre materialer, kan det være at du skal bruge andre tykkelser på isoleringen. Du skal tage udgangspunkt i U-værdien. Ifølge de skærpede energikrav for huse med bygningsklasse 2015, må U-værdien for et nyt terrændæk være max 0,09. Bruger du terrænbatts af mineraluld skal de være 350 mm tykke. Flamingo – kaldet ESP – med grafit har en meget høj isoleringsevne. Forskellen på forskellige materialers evne til at isolere udtrykkes med en lambda-værdi. Jo lavere lambda-værdi, jo bedre isolerer materialet:

Mineraluld besidder en lambda-værdi omkring 0,044. Grafitflamingo har en lamda-værdi på omkring 0,025, og papiruld har en lambda-værdi på cirka 0,038. Grafitflamingo isolerer omtrent 20% bedre end mineraluld, mens papiruld isolerer en anelse bedre end mineraluld.

Læs også: Facadeisolering – Effektiv efterisolering af din bolig

Priser for gulvisolering

Prisen for at isolere dit gulv varierer meget afhængigt af, om der er et hulrum under gulvet eller ej.

Det er nemt at sprøjte granulat ind i et hulrum, men hvis gulvet skal brydes op, er det et betydeligt større indgreb, der kan koste op til 10 gange mere.

Priserne for de forskellige metoder til efterisolering af gulvet er som følger:

  • Indblæsning af gulvisolering i mellemrummet under stuegulvet eller i etageadskillelser. Denne metode er ikke særlig dyr, men skal udføres af fagfolk. Flamingogranulat bruges ofte, da det kan sprøjtes ind i hulrummet, men papirgranulat er også en god mulighed. Det koster cirka 200-400 kr. pr. kvadratmeter at sprøjte isolering ind på denne måde.
  • Etablering af nyt terrændæk er en meget bekostelig metode, idet det eksisterende gulv først skal fjernes, inden man lægger isoleringsmateriale, et betonlag og et nyt gulv. Denne meget dyre løsning er kun et godt valg, hvis du har store fugtproblemer. Du kan isolere med stenuld eller glasuld. Det koster omkring 4.000 kr. pr. kvadratmeter at etablere et nyt terrændæk.
  • Isolering af trægulve på strøer – nogle gange kan du løfte træbrædderne af gulvet og isolere gulvet ovenfra. Genbruger du dit gamle gulv, vil denne løsning koste omkring 800 kr. pr. kvadratmeter. Ønsker du nyt gulv ovenpå, skal du regne med cirka 1.100 kr. pr. Kvadratmeter.

Det anbefales at konsultere professionelle, der kan hjælpe dig med at afgøre, hvilken metode der er bedst til at isolere dit gulv. Vi vil også meget gerne hjælpe dig, hvis det ønskes.

Tilskud til isolering af gulvet

Med de nuværende regler, som trådte i kraft i oktober 2020, har du mulighed for at modtage tilskud til efterisolering af dit hus, herunder også gulvisolering.

Du kan få tilskud til følgende:

Eftersom reglerne for tilskud til efterisolering ændres løbende, bør du altid undersøge de aktuelle regler for at sikre, at den isolering af gulvet, du overvejer at udføre, er dækket af tilskudsordningen.

Som nævnt tidligere i artiklen, kan efterisolering af terrændæk være en dyr løsning, og det er vigtigt at vurdere, om det vil kunne betale sig på lang sigt. Denne metode anvendes ofte i forbindelse med etablering af gulvvarme i huset. Her vil investeringen sandsynligvis give god mening, især når tilskuddet dækker en del af udgiften.

Tilskud gives også, hvis du vælger at isolere oven på betondækket – enten ved at fjerne gulvene og isolere eller ved at blæse papiruld ind under gulvet, for eksempel. Denne metode er dog ikke lige så effektiv som at bryde gulvet op.

Hvis du ikke ønsker at gå så drastisk til værks, omfatter tilskuddet også udvendig isolering af husets sokkel. Fordelen ved dette valg er, at alt arbejdet udføres uden for huset, og du dermed ikke skal tømme boligen for indbo.

Uanset hvilken metode du vælger, anbefales det altid at søge råd hos en professionel fagmand.

Husk, at du altid skal ansøge om tilskuddet, før du påbegynder energirenoveringen, og at arbejdet skal udføres af professionelle håndværkere.

Læs også: Jordvarme – Sådan fungerer det

Er det værd at isolere gulvet?

Det er ofte en god investering at efterisolere dit gulv, især hvis du kan indsprøjte granulat i et hulrum. Hvis du derimod skal bryde gulvet op, er det ikke altid garanteret, at det er en økonomisk fordel.

For at afgøre, om det er værd at efterisolere dine gulve, skal du foretage en nøjagtig beregning.

Først skal du finde følgende priser:

  • Prisen for at etablere det nye gulv med efterisolering
  • Prisen for at etablere det gamle gulv uden efterisolering

Træk derefter det andet beløb fra det første, og divider dette beløb med, hvor mange penge du kan spare årligt ved at efterisolere gulvet. På denne måde kan du finde ud af, hvor lang tid det tager at tjene udgiften til efterisoleringen tilbage i forhold til din besparelse på varmeregningen. Hvis du ønsker gode tilbud på, hvad det koster at isolere dit gulv, kan du kontakte 3byggetilbud.dk her og beskrive din opgave. Så får du hjælp til at finde de helt rette håndværkere.

Isolering af gulv med flamingo

Isolering af gulv med flamingo
Isolering af gulv med flamingo bruges typisk i nybyggerier.

Flamingo er et fremragende materiale, der har en høj isoleringsevne. Polystyren – også kendt som flamingo i daglig tale – er velegnet til både efterisolering og ny isolering af gulve i boliger, tilbygninger og lejligheder.

I nybyggeri bruges flamingoplader typisk i hele plader, som fås i forskellige tykkelser. En af de store fordele ved flamingoplader er, at de kan bruges i konstruktioner med terrændæk under beton samt i terrændæk uden beton. Polystyrenpladerne kan nemlig produceres således, at de er trykfaste, hvilket gør det muligt at lægge gulvplader direkte oven på flamingoen.

For efterisolering anvendes ofte granulat, der består af små flamingokugler. Flamingokuglerne kan, ligesom papiruld, blæses direkte ind under gulvet og på den måde fylde hulrummene i gulvkonstruktionen. Kuglerne har den fordel, at de ruller ned i alle sprækker og revner og derved skaber det mest optimale isoleringslag. Det er vigtigt at sikre, at alle huller i etageadskillelser og lignende er lukket ordentligt, ellers vil kuglerne blot rulle ud igen.

Ved større gulvrenoveringer, hvor hele gulvet er fjernet, kan flamingoplader med spor anvendes til at etablere gulvvarme. Varmeslangerne presses ned i flamingopladerne, der samtidig fungerer som underlag for gulvplader, parketgulv og lignende. Denne konstruktion giver en effektiv isolering samt et behageligt “blødt” og støjreducerende gulv at gå på.

Gulvisolering med papiruld

Papiruldsisolering er en velkendt og traditionel metode til efterisolering af gulve. Som nævnt blæses papirulden ind i konstruktionens hulrum for at opnå den optimale isoleringsevne.

Papiruld er et genanvendt materiale, der fremstilles af gamle aviser. Papirets cellulosefibre er hule, hvilket resulterer i en høj isoleringseffekt. Denne viden har været kendt i mange år, og det er ikke usædvanligt at finde gamle aviser som isoleringsmateriale på loftet eller under gulvbrædderne i ældre huse.

Det moderne papirgranulat er dog lettere at sprede ud end de gamle aviser. Den fine papiruld fordeler sig jævnt i alle hulrum, omkring rør osv. Den ensartede fordeling af papirulden gør denne form for isolering meget effektiv sammenlignet med isoleringsplader og måtter, der kan være svære at tilpasse nøjagtigt.

Selvom granulatet er lavet af papir, er papiruld ikke brandbart. Papiret er behandlet med brandhæmmende salte, hvilket gør materialet sammenligneligt med andre isoleringsmaterialer i brandklasse B. Du behøver derfor ikke at bekymre dig om en øget brandrisiko.

Fugt beskadiger heller ikke papiruld. Da papir er et organisk materiale, har papiruld evnen til at optage og frigive fugt uden at det påvirker materialets og isoleringsevnens kvalitet. Papiruld må dog ikke lægges direkte på jorden – her skal der altid være en fugtspærre imellem.

Gulvisolering uden kælder – muligheder

Gulvisolering uden kælder - muligheder
Gulvisolering uden kælder, gør det mere besværligt at isolere gulvet, men det er bestemt muligt, og giver ofte god mening økonomisk, ved et dårligt isoleret gulv.

Vi har tidligere berørt emnet omkring gulvisolering uden kælder. Som nævnt er der adskillige metoder, du kan anvende.

Den korrekte løsning for dig afhænger primært af renoverings- eller ombygningsprojektets størrelse.

Der findes dog flere forskellige muligheder, hvor nogle er billige, mens andre er dyre. Det hele afhænger af din boligs konstruktion.

Isolering under gulvet uden at fjerne det

Hvis din boligs konstruktion tillader det, kan du overveje at blæse flamingogranulat eller papiruld ind under gulvbrædderne. Denne metode muliggør isolering uden at skulle fjerne det eksisterende gulv.

Det vil dog kræve, at der bores huller for at sprøjte isoleringsmaterialet ind under gulvet, så du skal overveje, om du er villig til at acceptere, at hullerne efterfølgende repareres og eventuelt bliver synlige.

Denne metode er dog ikke egnet til alle situationer. Der er en betydelig risiko for fugt- og skimmelsvampsdannelse i trækonstruktionen, hvis arbejdet ikke udføres korrekt. Derfor anbefales det altid at konsultere en fagperson.

Læs også: Isolering af krybekælder – Hvad er den bedste løsning?

Isolering ved at fjerne eksisterende gulve

I forbindelse med større renoveringsprojekter i ældre boliger er der ofte et ønske om forbedret isolering af gulve. Her har du muligheden for at opnå den mest effektive form for isolering og samtidig sikre, at konstruktionen er helt opdateret.

Ved at bryde gulvene og betonlagene op, kan du grave ud og skabe plads til den nødvendige isoleringstykkelse.

Denne metode giver også mulighed for at installere gulvvarme i boligen, hvilket vi vil komme nærmere ind på senere i artiklen.

En omfattende gulvrenovering som denne vil involvere hele huset, og det betyder blandt andet, at alt indbo skal fjernes, før arbejdet kan starte.

Isolering af boligens fundament

Hvis det ikke er muligt at isolere indvendigt, kan en mulighed være at isolere fundamentet omkring huset. Denne metode indebærer, at der skal graves op hele vejen rundt om boligen for at skabe plads til at montere isoleringsmaterialet.

Dette isoleringsprojekt er ganske omfattende, men til gengæld foregår alt arbejdet på husets ydre. Derfor er der ikke behov for at bryde gulve op eller foretage andre indgribende ændringer i den indvendige struktur.

Læs også: Efterisolering af gulv – Undgå kolde fødder

Isolering af gulvet i en lejlighed

Når du bor i en lejlighed, er der færre muligheder for at isolere gulvet. Ikke desto mindre kan du opnå en betydelig forbedring af indeklimaet og en reduktion af støj fra naboer ovenover og nedenunder ved at efterisolere gulvet.

I ældre bygninger med etageadskillelser i træ er det muligt at blæse isoleringsmateriale ind i trækonstruktionen. En anden løsning er at fjerne gulvet og isolere oppefra.

Selvfølgelig kræver disse metoder, at udlejeren eller ejeren af bygningen tager initiativ til forbedringen. Hvis det ikke er muligt, kan du stadig reducere gener fra kulde og træk ved selv at tage skridt. Der er forskellige slanke termoplader, som kan placeres under gulvtæpper og hårde gulve som laminat- og parketgulve.

Selvom termopladerne er ret tynde, har de stadig en isolerende virkning, som vil kunne mærkes i den kolde sæson. Denne løsning er langt fra den optimale, men du vil kunne opleve en mærkbar forskel på gulvet.

Isolering af gulvet i garage eller skur

Der er flere forskellige metoder at vælge imellem, når det kommer til isolering af garagen eller skuret. Du skal tage højde for dine personlige krav og ønsker til isoleringseffektiviteten.

Der findes to hovedtyper af isolering:

  • Frostfri isolering
  • Isolering af skur eller garage med opvarmning


Et almindeligt redskabsskur eller garage, som bruges til opmagasinering af havemaskiner, værktøj, cykler, biler og lignende, bør ideelt set være frostfrit hele året rundt.

Ved at isolere skurets vægge, tag og ikke mindst gulvet grundigt, kan du opretholde en temperatur over frysepunktet. På ekstra kolde dage kan du eventuelt supplere med en olieradiator eller lignende, hvis temperaturen falder for meget.

Hvis skuret skal opvarmes, er det vigtigt at være opmærksom på, at de samme regler gælder som for isolering af almindelige beboelsesrum.

Frostfri isolering kan opnås ved at grave gulvet op, lægge et lag flamingo eller trykfast isoleringsmateriale ud og støbe gulvet direkte ovenpå dette.

Hvis skuret skal opvarmes, skal du følge de samme regler som for almindelige boliger. Isoleringskravene varierer afhængigt af den specifikke konstruktion, men typisk vil det kræve mindst 300 mm isolering i gulvet.

For at læse mere om isolering af garager, kan du fortsætte med at læse vores omfattende vejledning om isolering af garager og værksteder.

Isolering af sommerhusets gulv

Der er i princippet ingen forskel på, hvordan man isolerer gulvet i et sommerhus sammenlignet med en almindelig bolig. Her skal du også overveje, om gulvet skal fjernes helt, eller om der eventuelt kan blæses isoleringsmateriale ind under gulvet.

Det er sommerhusets konstruktion, der afgør, hvilken type isolering der er mest velegnet til det specifikke hus. For ældre sommerhuse med begrænset isolering og muligvis manglende fugtspærre, er det vigtigt at være særligt opmærksom ved efterisolering af gulvet. Der er stor risiko for fugt i konstruktionen, og fugt kan senere udvikle sig til råd og svamp.

Hvis du ikke er bekendt med sommerhusets konstruktion i detaljer, bør du konsultere en fagperson.

Læs også: Energimærke – Hvad er det og hvor meget koster det?

Isolering af gulv ved installation af gulvvarme

Isolering af gulv ved installation af gulvvarme
Isolering af gulv ved installation af gulvvarme giver fremragende mening, da det både giver en behagelig varme i boligen samt kan bidrage til at spare penge på varmeregningen.

Gulvvarme er yderst behageligt og giver en meget effektiv varmefordeling i boligen. Størstedelen af ​​nybyggede huse har gulvvarme, men selvom du bor i et ældre hus med traditionelle radiatorer, er det stadig muligt at installere gulvvarme.

Gulvvarme kræver en høj standard for isolering, og alle gulve og betonplader, der skal fjernes, skal isoleres korrekt. Isoleringskravet i gulvet er minimum 300 mm. Dette betyder, at der skal fjernes en del jord under gulvet for at skabe plads til isoleringslaget samt til den øvrige konstruktion i beton, træ eller lignende materialer. Denne metode er den mest omfattende form for gulvrenovering, men det giver også den mest optimale løsning på længere sigt.

Et godt isoleret gulv med gulvvarme er ikke kun utrolig behageligt, det vil også øge værdien af ​​huset og gøre det meget lettere at sælge, når det en dag bliver nødvendigt.

Få 3 Tilbud på isolering af gulv

  • Få 3 Gratis Tilbud i hele landet
  • 4.6 stjerner på Trustpilot fra 3230 anmeldelser
  • Entreprisegaranti som dækker fejl og mangler op til 35.000 Kr.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om isolering af gulv

Vi modtager løbende en masse spørgsmål, så derfor har vi samlet de ofte stillede spørgsmål i nedstående FAQ.

Hvad koster det at få installeret gulvisolering?

Prisen for gulvisolering kan variere, men det er almindeligt at få en pris mellem 1.300-1.700 kr. pr. kvadratmeter, hvis gulvet skal brydes op og ny isolering skal lægges. Hvis der skal laves et helt nyt terrændæk under din bolig, kan det koste op til 3.000 kr. pr. kvadratmeter.

Hvor lang tid tager det at udføre gulvisolering?

Tidsforbruget for at lægge gulvisolering kan variere afhængig af områdets størrelse, og det kan tage flere dage. Snak med din gulvlægger om, hvor lang tid det vil tage, før I begynder, så du kan planlægge efter det.

Hvad er gulvisolering?

Gulvisolering er typisk lavet af flamingo, også kaldet EPS, som hjælper med at holde varmen inde i dit hus. Det sørger også for at holde køligheden om sommeren, så din bolig er behagelig at opholde sig i. Der er regler om isolering, som alle bygninger skal overholde, og det kan påvirke salgsprisen, hvis din bolig er ældre.

Hvem skal man kontakte for at få lavet gulvisolering?

En gulvlægger kan udføre gulvisolering, så du er sikret, at det bliver gjort korrekt og i overensstemmelse med lovgivning og gældende regler. Det er en god idé at hyre en professionel til at isolere dine gulve eller rådgive, hvis du ikke selv har erfaring med det.

Hvornår bør gulvet isoleres?

Alle gulve bør isoleres, men mængden af isolering kan variere. Hvis der er mindre end 75 mm isolering, kan det være en god idé at efterisolere, da du kan spare penge på opvarmning af din bolig og holde sommervarmen ude.

Hvilken type gulvisolering er bedst?

Den bedste type gulvisolering er lavet af polystyren, som mange kender som flamingo. Ofte er der dog tale om det, der kaldes EPS, en forkortelse for ekspanderet polystyren, et produkt der består af hele 98% luft og derfor er ideelt til brug i gulvisolering.

Metode og kilder

Indholdet i denne artikel er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Den bliver løbende opdateret, så gældende viden og regler er medregnet.

Kilder:

BR18